Kot Rdzawy - najmniejszy kot świata

Najmniejszy kot świata

4272

Najmniejszy kot świata.

Kotek rudy ( Prionailurus rubiginosus) zwany także kotem rdzawym jest najmniejszym przedstawicielem kotowanych na świecie. Ten najmniejszy na świecie kot zamieszkuje tereny Indii i Sri Lanki.

  1. Wyróżnia się dwa podgatunki : Prionailurus rubiginosus rubiginosus zasiedlający Indie
  2. Prionailurus rubiginosus phillipsi żyjący na Sri Lance.

Różnice pomiędzy nimi wynikają przede wszystkim z odmienności zasiedlanych terenów.

Charakterystyka najmniejszego kota na świecie

Długość ciała kotka rudego waha się od 35 do 48 cm plus od 15 do 30 cm na ogon.

Kotek Rudy – najmniejszy kot świata waży zaledwie od 0,8 do 1,6 kg. Jego sierść jest brunatnoszara (poza białym brzuszkiem) z dużymi cętkami, które na grzbiecie przybierają rdzawy kolor. Do miana najmniejszego kota świata pretenduje inny mały, dziki kot zwany kotem czarnołapym. Zamieszkuje on tereny południowej Afryki i może być co prawda krótszy ( długość ciała do 44 cm, a ogona do 19cm), ale osiąga wagę nawet do 2,5 kg.

Mimo swych miniaturowych rozmiarów koty rdzawe są równie drapieżne jak ich znacznie więksi, dzicy kuzyni. Są bardzo zwinne i szybkie. Ich główne źródło pożywienia stanowią przede wszystkim małe gryzonie, ptaki, żaby i owady. Najmniejszy kot świata na swoje siedliska wybiera zazwyczaj tereny pokryte gęstą roślinnością oraz tereny skaliste.

Podobnie jak większość kotowatych kotek rdzawy prowadzi nocny tryb życia. Odpoczywa w ciągu dnia znajdując schronienie w pustych kłodach i naturalnych jamach wśród korzeni drzew.

Do tej pory behawior tego najmniejszego kota na świecie był niewiele znany. Dopiero niedawno stacja BBC wyemitowała film ( owoc dwuletnich obserwacji), który dostarczył więcej informacji na temat życia i zwyczajów tego fascynującego malucha.

Koty rdzawe są blisko spokrewnione z kotem bengalski, ale nie krzyżują się z nim. Natomiast łatwo krzyżują się z kotami domowymi. Ciąża trwa 67 dni, a w miocie zazwyczaj rodzą się dwa kocięta. Niestety długość okresu karmienia ( ssania) oraz czas osiągnięcia dojrzałości płciowej nie są jeszcze dobrze poznane.

Najmniejsze koty na świecie uważane są za gatunek rzadki i zagrożony. Szacuje się, że populacja wolno żyjących osobników nie przekracza liczby 10 000. Za sprawą niszczenia ich naturalnych siedlisk narażone na wyginięcie zostały umieszczone w czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody. Ponadto tępione są przez człowieka za szkody wyrządzane w hodowlach drobiu oraz przez kłusowników z powodu swojego nietypowo umaszczonego futra.

Najmniejszego kotka świata podobno łatwo jest udomowić. Maluch zyskał opinię zabawnego, czułego i przytulnego kociaka.

Wymieranie gatunków jest procesem naturalnym. Dochodzi do tego zazwyczaj na skutek zmian zachodzących w środowisku. Jednak to działalność człowieka w głównej mierze zakłóca i przekształca środowisko naturalne i zmniejsza w zastraszającym tempie różnorodność biologiczną.

Z raportu na temat światowej globalizacji (przedstawionego przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody )wynika, że łączna powierzchnia obszarów miejskich zwiększy się trzykrotnie w latach 2020 – 2030. Szacowany wzrost liczby mieszkańców miast to około 4,9 mld. Wzrost powierzchni terenów uprawnych pozyskiwanych kosztem terenów dzikiej przyrody, to jedne z podstawowych czynników wpływających na niszczenie rodzimych ekosystemów i wymieranie zamieszkujących je gatunków zwierząt. Oby najmniejszy kotek na świecie nie podzielił losu innych gatunków zwierząt, o których możemy już tylko poczytać w książkach i podziwiać na starych rycinach. Na szczęście rośnie świadomość ekologiczna i wiedza. Dbałość o środowisko naturalne, to nie tylko ratunek dla innych gatunków ,ale także troska o swój własny los.[ratings]

[Głosów: 25   Average: 4.8/5]

Komentarze

komentarzy